Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2016 13:07 - размисли след поредното земетресение с човешки жертви в Япония
Автор: radonlesnovski Категория: Политика   
Прочетен: 805 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Как Япония посреща своите бедствия – 5 години след земетръса във Фукушима,

и как би ги посрещнала България?

 

Nakajima Miyuki пита в една от песните си – (скритият зад гърба нож, знак на приятелство ли е) и продължава в прелюдия да възпява самотата като квинтесецния илюстрираща най-точно житейския път на съвременния гражданин на света.

Кои сме ние? Революционери или ревизионисти, инженери или селяни, пардон фермери, чиновници или избиратели с решаващ глас за преливанията на статуквото, производители или консуматори, бедни или богати?

През колко полоси на разлики и прилики минава границата на отъждествяването?

Същинската цена на човечността, казват се измервала в пределни ситуации, когато от твоя избор и действия зависи дали живот или смърт ще връхлети върху хората около теб... Всеки език и народ има дума и философско разбиране за смисъла на сможертвата, която се поставя винаги високо в пиадестала на ценностите – от това доколко си склонен да се саможертваш, да помагаш на другите и да им даваш нещо ценно и необходимо в замяна на труда и усилията си да твориш доброта, да окуражаваш обезверените и да се противопоставяш на беззакония егоизъм, на първичните животински нагони – олицетворени така добре от модела Кой и портрета на олигархията, която колкото повече преяжда с власт и богатство, толкова по-стара и грозна става в огледалото на Дориан Грей и историческата перспектива, от това доколко милсиш за добруването и просперитета на всички с които си свързан от брънката на семейно-родовото начало до люлката на нацията, двора на съседите и целокупността на човечеството, от благородството на саможертвата зависи успеха на всяко едно начинание.

Приятел в нужда се познава.

На какво се гради днес приятелството между България и Япония?

На индивидуален принос и инициатива, били те лични или фирмено поставени. Няма кохерентност, необходимата доза взаимно проникване и носещо тежестта на саможертвата опознаване. Няма философия и държавническа визия с какво да си помагаме и как да растем заедно с бъдещето.

Когато през 1890 век турски крайцер Ерутур претърпява корабокрушение край остров полуостров Кии, японските рибари спасяват оцелелите 60 човека от екипажа му, като легендата разкзва че жените им са притопляли с телата си турските моряци, почти загубили съзнание и изтощени в студа на морето ... После японскта държава праща кораб който връща спасените обратно в родината им. Споменът и благодарността за това са живи и се връщат със жеста на Турция, която изпраща специална мисия и самолет да спаси японските дипломати и граждани от  Техеран през 1985, в разгара на войната между Ирак и Иран.

 

Колко такива епизоди могат да бъдат разказани така че да импонират и на други народи в конспекта на българо-японските отношения?

Колко от държавните проекти и инициативи, заченати в ерата на социализма останаха жизнени и пулсиращи с нови идеи след падането на берлинската страна и влизането на България в ЕС?

 

Вчера поредното заметресение с магнитуд 7 степен разтърси Япония близо до полу-острова, който навремето е спасил давещите се турски моряци.

Над 30 жертви, разрушени къщи, безследно изчезнали, метсната болница е пред срутване, замъкът в Кумамото и други обекти с културно значение са понесли щети..

Кой поема първи вълната на бедствието – местните доброволчески противопожарни отряди, администрацията която служи на народа си и силите за самоотбрана.

 

Япония е силна защото там и успеха и поражението се делят поравно от общвеството било то фирма, град или село. Йероглифите с които се изписва обознчението за фирма означават общество, ако се прочетат отзад напред.

Нима това не беше принципа на комунистическия идеал?

Време е да си го припомним, изтривайки от него идеологическите препирни и националните предателства и грешки както на БКП, така и на СДС.

Едва тогава България ще стане равноправен член на ЕС и партнъор на Япония.

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radonlesnovski
Категория: Поезия
Прочетен: 54631
Постинги: 59
Коментари: 6
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031